Náměstíčko v Kyjevské ulici / Small Square in Kyjevská Street

(Plzeň) Plzeň Východní Předměstí
GPS: 49.732946, 13.395747

A re-evaluation of existing urban principles took place in Pilsen in the first decades of the 20th century. Town planning abandoned the concept of strict orthogonal street networks and, in the newly planned parts of the city, irregular blocks were designed and bordered by wide streets lined with green areas and trees. Although this change was already evident in the regulatory plans reworked by the Municipal Building Authority around 1910, it was only fully reflected in the general regulatory plan created by town planner Vladimír Zákrejs at the end of the 1920s. These changes also included a more generous approach to public space. New neighbourhoods were no longer to be organised around one central square. On the contrary, Zákrejs designed a number of local centres complemented by a number of smaller public spaces in his project. However, the concept of a circular square at the site where the streets Kyjevská, Suvorovova and U Bachmače cross was already present in the above-mentioned regulatory plans, which are roughly two decades older.

Kyjevská Street connects two major public spaces. Towards the city centre, it runs from the southern tip of Jirásek Square and continues across the small square parallel with Koterovská and Slovanská Streets to Milada Horáková Square. Suvorovova and U Bachmače Streets always diagonally connect open spaces with one of the parallel main avenues. The square is of a circular character mainly thanks to a roundabout at its middle. The site is therefore composed of concentric circles of greenery and communication surfaces that intersect the streets radiating from the middle. The corner buildings were built only after the completion of the square; with the exception of the residential building between Suvorovova and Kyjevská Streets, they respect the concentric orientation of the circular area with their fronts facing the square.

In the 1930s development reached the square from the northeast. At that time, sets of two-storey terraced houses grew in the segment between Kyjevská and U Bachmače Streets forming closed blocks, the inner space of which was divided into individual gardens. The greater part of the two streets, however, was still made up of only dusty trails, and Suvorovova Street had yet to exist. The current appearance of the square dates back to the 1950s when the neighbourhood underwent reconstruction during the development of a new housing estate. In the next few decades, larger residential sites were built here, arranged in semi-open blocks, within which smaller areas of greenery were created.
 

MR

 
C0C1C2C3C4C5C6C7C8C9